Prekrasnim programom obilježeno 175 godina javnog školstva u Klanjcu

stu 2, 2016 by

Prekrasnim programom obilježeno 175 godina javnog školstva u Klanjcu

Bogatim i zanimljivim programom koji je u petak, 28. listopada 2016. pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja i znanosti i Krapinsko-zagorske županije priredila Osnovna škola Antuna Mihanovića u Klanjcu je svečano obilježena 175. godišnjica školstva. U obilježavanje ove vrijedne obljetnice uključili su se s puno dobre volje i truda i Grad Klanjec, Kulturni centar Klanjec, Gradska knjižnica te brojni građani Klanjca, bivši učenici i učitelji.

Program je započeo u petak već u 16,00 sati i to radionicama koje je u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića priredio Hrvatski školski muzej iz Zagreba. Učenici su učili pisati krasopisom, izrađivali ručni rad i upoznali Bertuchovo slikovno carstvo. Zahvaljujući muzejskim pedagoginjama današnji đaci, ali i njihovi roditelji, mogli su vidjeti kako je izgledala nastava krajem 19. ili početkom 20. st.
U predvorju škole posjetitelji su uz stručno vodstvo klanječkih učenica mogli razgledati izložbu “Stari zanati i obrtnici klanječkog kraja u 19. i 20. stoljeću” koju su za ovu prigodu pripremili klanječki učenici i učitelji. Želja im je bila naglasiti iznimnu važnost obrtničkih zanimanja za povijest i cjelokupni razvoj grada Klanjca te na taj način potaknuti i današnje učenike da se u što većem broju odluče i za strukovne škole.
Jedan od najsvečanijih trenutaka zasigurno je bilo podizanje replike školske zastave iz 1843. godine koju su na jarbol ispred škole podignule učenice Sandra Sinković i Dora Vlašić, uz pratnju mladog glazbenika iz Tuhlja Zlatka Ilijaša. Original ovog najstarijeg školskog barjaka u Hrvatskoj, kako je rekla ravnateljica Melita Ulama, danas se čuva u Hrvatskom školskom muzeju, a škola je na ovaj način dobila zastavu koju će s ponosom isticati u svim budućim svečanim prigodama i to na tragu stoljetne tradicije svojih prethodnika.  Nakon blagoslova  i podizanje zastave, mnogobrojni posjetitelji okupili su se u Izložbenoj dvorani Gradske knjižnice “Antun Mihanović”  na otvorenju je dokumentarnu izložbe fotografija, dokumenata i predmeta koji prate bogatu povijest javnog školstva u Klanjcu. Izloženi su najstariji dokumenti poput preslike dokumenta o ustanovljenju pučke škole u Klanjcu iz 1841. godine, najstarije školske spomenice, razredne fotografije iz 1908. godine, svjedodžbi s početka 20. st, te niz fotografija bivših klanječkih učitelja i učenika. Izložbu koja je nastala suradnjom škole, Kulturnog centra Klanjec i građana koji su za ovu prigodu ustupili dokumentaciju iz svojih privatnih arhiv otvorio je  župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, a posebno je bio dirljiv susret klanječkih osnovaca iz pedesetih godina sa svojom učiteljicom Nevenkom Kutnjak. U glazbenoj dijelu programa nastupio je Nikola Vranić na gitari.
Središnji događaj bila je svečana sjednica s predstavljanjem monografije “175 godina javnog školstva u Klanjcu” koja je održana u prepunoj velikoj gradskoj dvorani. Školski zbor pod vodstvom učitelja Filipa Meštrovića izveo je đačku himnu koju je 1842.  prilikom svečanog otvaranja prve trivijalne škole u Klanjcu spjevao učitelj Janko Pavunc, a mali glumci su uvjerljivo i maštovito prikazali tri razdoblja iz povijesti školstva. Predstavljanje je dramski osmislila učiteljica Mira Petek, a replike školskog namještaja i predmeta, posuđeni su za tu priliku iz Muzeja “Staro selo” Kumrovec.  Scenski prikaz povijesnog razvoja školstva u Klanjcu tematski je pratio monografiju koji potpisuju klanječke učiteljice Jadranka Husnjak, Barbara Beronja Manojlović i Dragica Gajšak te Marina Krpan – Smiljanec, Vitomir Zamuda i Snježana Horvatin koji su priredili tekst posvećen znamenitim učenicima škole. Jadranka Husnjak, prof. povijesti predstavila je najstariju povijest klanječke škole, od njenih početaka do kraja Drugog svjetskog rata, Barbara Beronja Manojlović razdoblje od 1945. do 1970., a Dragica Gajšak autorica je teksta o događajima u klanječkoj školi od sedamdesetih godina prošlog stoljeća do danas.  Osim škole u Klanjcu, za koju je projekt napravio poznati arhitekt i bivši đak Ćiril Metod Iveković, u knjizi je opisano i djelovanje škola u Lučelnici, Novim Dvorima Klanječkim i Letovčanu Novodvorskom. Mnogi su bivši učenici poput Franje Ivekovića, Ivana Broza, Vjekoslava Homotarića, Josipa Medveda, Kvirina Broza, Ćirila Metoda Ivekovića, Otona Ivekovića, Josipa Canića, Antuna Augustinčića, Marijana Gajšaka i živućeg Miroslava Harapina svojim postignućima zadužili klanječku, hrvatsku i svjetsku povijest, a monografija je obogaćena bilješkama i pričama kazivača, bivših učenika, učitelja i ravnatelja ( Brankice Greblički, Miroslava Gvajca, Miroslava Harapina, Ankice Hrbud, Nevenke Kutnjak, Petra Kutnjaka, Brankice Milčić, Katice Milčić, Marijana Pleška, Rudolfa Tramišaka i Nade Žibrat) te sadrži sve važnije događaje koji su obilježili razvoj Klanjca u tom periodu – rekla je ravnateljica Melita Ulama.
Prisutnima su se obratili i to puni emocija klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek i župan Željko Kolar koje je, kao bivše učenike klanječke škole, ovaj trenutak prisjećanja na bogatu povijest vratio u školske dane. Svečanosti je bila nazočna i izaslanica ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje, viša savjetnica Šimica Mihaljević, ravnatelji škola iz Krapinsko-zagorske županije, brojni bivši učitelji.
Bila je ovo svakako jedna od najsadržajnijih, najljepših, ali i najemotivnijih svečanosti koje smo zadnjih godina imali priliku vidjeti u našem gradu.