U Klanjcu predstavljena nova zbirka sabrane poezije Božidara Brezinščaka Bagole

stu 17, 2023 by

U Klanjcu predstavljena nova zbirka sabrane poezije Božidara Brezinščaka Bagole
Vrlo ugodnu i inspirativnu večer proveli su Klanjčani i njihovi gosti u četvrtak 16. studenog u društvu poznatog zagorskog književnika i prevoditelja i velikog prijatelja Klanjca Božidara Brezinščaka Bagole.
Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu i Kulturni centar Klanjec priredili su u Izložbenoj dvorani Gradske knjižnice predstavljanje njegove nove zbirke izabranih pjesama Svetkovina u predvečerje koju je nedavno objavila Matica hrvatska u svojoj najstarijoj biblioteci Hrvatski pjesnici.
 
Nakon osam samostalnih knjiga poezije i jednog izbora iz 2007. godine, iz iznimnog Bagolinog poetskog opusa pjesme je odabrao i za objavljivanje priredio Božidar Petrač, a knjigu su uredili glavni urednik Luka Šeput, izvršni urednik Luka Vukušić, likovni urednik Željko Podoreški i grafički urednik Neven Osojnik.
„Svoj je pjesnički opus Božidar Brezinščak Bagola ispisivao u razdoblju duljem od pola stoljeća, ostvarivši autentično, proživljeno i opsežno poetsko djelo koje je, makar se nalazilo izvan temeljnih tokova suvremenoga hrvatskog pjesništva, imalo zavidnu kritičku recepciju i u hrvatskoj i u slovenskoj književnosti. Bagolino pjesništvo igrom životnih okolnosti postalo je trojezično. Rođenjem kajkavac iz Vrbišnice u Humu na Sutli, jednu zbirku pjesama Humske popeifke ispisao je kajkavskim humskim, gornjosutlanskim idiomom. Većinu svojih pjesama ispjevao je hrvatskim standardnim književnim jezikom, a s obzirom na to da je teologiju studirao i u Ljubljani, jednu zbirku pjesama Samoobsodba objavio je i na slovenskom jeziku” – u opširnom pogovoru piše priređivač Petrač.

Posjetitelji su posebno uživali u autorovoj interpretaciji pjesama pisanih na jeziku njegovog djetinjstva, autohtonom idiomu humske kajkavštine koja je zaštićena nematerijalna baština, a koliko je taj jezik drag našem uhu potvrdio nam je, tijekom ugodnog druženja nakon promocije, i Tomica Kolar izvevši dvije Bagoline uglazbljene pjesme koje izvodi Klapa Kmeti iz Pregrade.

Bila je to i prigoda u kojoj smo pobliže upoznali Bagolu kao vrsnog prevoditelja sa slovenskog, njemačkog jezika i esperanta i to cijelog niza književnih, teoloških, filozofskih i drugih djela. U zanimljivom razgovoru s moderatoricom Snježanom Horvatin, autor se dotaknuo nekih od svojih najvažnijih prijevoda: suradnje s velikim slovenskim književnikom Edvardom Kocbekom, odluke da prevede, po mnogima najbolji slovenski roman 20. st., Pridošlice Lojza Kovačiča i svog prevoditeljskog remek djela – čak 40.000 stihova Obitavališta duša Borisa A. Novaka, jednog od najznačajnijih i najpotentnijih suvremenih slovenskih pjesnika, a koje je 2021. Fraktura objavila na 880 stranica.  

U glazbenom dijelu još jednom je posjetitelje ugodno iznenadio Igor Siročić, koji je za ovu večer odabrao i jednu vrlo lijepu slovensku skladbu o prijateljstvu.  Jedno je sigurno, prijateljstvo između ovog književnika s Huma i njegovih Klanjčana nastavlja se i dalje, sve do neke nove Bagoline knjige.

 

 

Related Posts

Tags

Share This