PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ U KLANJCU NA OBILJEŽAVANJU 150. GODIŠNJICE SMRTI ANTUNA MIHANOVIĆA

ruj 10, 2011 by

PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ U KLANJCU NA OBILJEŽAVANJU 150. GODIŠNJICE SMRTI ANTUNA MIHANOVIĆA

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića u Klanjcu je u petak, 9. rujna 2011. obilježena 150. godišnjica smrti Antuna Mihanovića, autora stihova hrvatske himne, koji je umro u Novim Dvorima Cesargradskim i pokopan u Klanjcu 1861. godine.

“Predstavljajući Hrvatsku, što želim učiniti uvijek s najvećim dignitetom, bezbroj sam puta odslušao hrvatsku himnu i svaki sam put, zaista, osjećao emocije, sreću što zastupam Hrvatsku. Ponosan na svoju Hrvatsku, ponosan na njenu povijest, ponosan na njene ljude. Riječ je o jednoj od najljepših himni na svijetu”, rekao je predsjednik Josipović na svečanosti prigodom obilježavanja godišnjice Mihanovićeve smrti. Naglasio je kako se nikada ne smiju zaboraviti ljudi poput Antuna Mihanovića jer država i narod koji ne drže do svojih velikana ne mogu razumijeti svoju prošlost, ne mogu shvatiti svoju sadašnjosti i ne mogu kreirati svoju budućnost. Predsjednik je istaknuo kako Mihanović nije bio samo autor hrvatske himne nego i veliki političar, diplomat, preteča današnje gospodarske diplomacije te moderan čovjek svoga vremena.

Svečanosti u Spomen parku na kojem je pokopan Antun Mihanović uz brojne predstavnike političkog, kulturnog, vjerskog i gospodarkog života, građane i učenike klanječke i okolnih škola, prisustvovali su izaslanica ministra kulture, državna tajnica Nina Obuljen, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima, krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić sa zamjenicom Sonjom Borovčak, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, zastupnici u Hrvatskom saboru Danica Hursa, Mario Habek i Ivan Hanžek, predstojnik Ureda predsjednika Joško Klisović, savjetnici predsjednika Siniša Tatalović i Zrinka Vrabec Mojzeš, predsjednik Županijske skupštine Višeslav Ćuk s potpredsjednicima, predsjednik Društva Hrvatskih književnika Božidar Petrač, potpredsjednik Matice hrvatske Ante Stamać, izaslanstvo Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja”.

Svečanost je započela intoniranjem himne Lijepa naša, a u liku Antuna Mihanovića pojavio se Klanjčan Velimir Čižmek kako bi okupljene podsjetio  na najvažnije trenutke u pjesnikovu životu.
U ime domaćina okupljenima se obratio gradonačelnik Grada Klanjca Željko Kolar. “Iako je Antun Mihanović rođeni Zagrepčanin, a svoj životni vijek proveo je putujući po svijetu, kao vojni sudac u Italiji, a zatim i konzul u Beogradu, Solunu, Carigradu i Bukureštu, posljednje godine svog života proveo je u Novim Dvorima Cesargradskim kraj Klanjca gdje je i preminuo 1861. godine. Mihanović je bio nadahnut ljepotom zagorskog krajolika uz Sutlu, a u Zelenjaku je zaslugom Družbe “Braća Hrvatskog  zmaja” podignut spomenik himni, jedinstven u cijelom svijetu” – rekao je na svečanosti gradonačelnik Klanjca. Na inicijativu Ogranka Matice hrvatske Klanjec i u suradnji s konzervatorima još prošle godine pokrenut je projekt uređenja Spomen parka. Obnovljeni su grobovi znamenitih Klanjčana, uređeni ulazni portal, staze, ograda, hortikultura te izdana brigodna brošura. Uz Grad Klanjec, u projekt su se uključili i Ogranak Matice hrvatske prikupljajući sredstva donatora te Hrvatska turistička zajednica, a u 2011. godini i Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija, supokrovitelji ove svečanosti.
Gradonačelnik se zahvalio predsjedniku Josipoviću na prihvaćanju pokroviteljstva i potpori projektu uređenja Spomen parka.
Nakon gradonačelnika Klanjca, prigodnim riječima okupljenima su se obratili i župan Siniša Hajdaš Dončić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen. Svi su istaknuli veliki značaj Antuna Mihanovića kao istinskog domoljuba, književnika, preporoditelja, diplomate te potrebu očuvanja njegove ostavštine.

U umjetničkom programu sopranistica Josipa Lončar izvela je skladbu Ivana pl. Zajca Domovini i Ljubavi, Mihanovićeve stihove govorili su glumci Marija Borić i Željko Šestić, a Klanjčanima vrlo dragu popevku s Krapinskog festivala Navek ti fala naš Mihanović izveli su članovi Mješovitih pjevačkih zborova  KUD “Naša lipa” Tuhelj i KUD-a “Kumrovec” i sopranistica Josipa Lončar uz pratnju članica Puhačkog orkestra “Lipa” i Tamburaškog sastava “Zelenjak”. Umjetnički program završio je odabranim stihovima iz pjesme Augusta Šenoe Na grobu Antuna Mihanovića.

Na kraju svečanosti, u prisustvu počasne bojne, predsjednik Republike položio je vijenac i zapalio svijeću na grobu Antuna Mihanovića, a uz grob vijence su položili i predstavnici Ministarstva kulture, Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Grada Klanjca, Matice hrvatske i Društva hrvatskih književnika.

Klanjec i Klanjčani, čiji suživot s autorom Horvatske domovine traje više od 150 godina , još jednom su pokazali kako poštuju svoje velikane i nastoje sačuvati uspomenu na njihov život i djelo, a prisustvo brojne djece i mladih na ovoj svečanosti najbolji je znak da će tako ostati i u budućnosti.

Nakon svečanosti, gradonačelnik Klanjca ugostio je predsjednika Josipovića i visoke uzvanike iz političkog i kulturnog života Hrvatske i naše Županije na ručku u Vinotočju obitelji Broz na obroncima Cesarske gore s pogledom na sutlansku dolinu koju je toliko volio autor Lijepe naše.
 

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Reply