PET GODINA EKOLOŠKE UDRUGE JAPICA

pro 17, 2011 by

PET GODINA EKOLOŠKE UDRUGE JAPICA

Od inicijative u listopadu 2006. godine pa do kišnog prosinačkog predvečerja 2011. godine, brzo je prošlo pet godina rada Ekološke udruge «Japica» Klanjec. Sada udruga broji 47 starijih i 20-tak mlađih članova.
Podsjećanje na proteklih pet godine održano je 15. prosinca u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice «Antun Mihanović».
Prva predsjednica i jedna od inicijatora za osnivanje bila je gospođa Mirjana Štih, profesorica u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića u Klanjcu.


Kroz proteklo razdoblje vrlo spretno nas je provela slikom i riječi sadašnja predsjednica gospođa Željka Kramarić. Evo nekoliko detalja: Kao temelj za početak aktivnosti bila je eko-staza po Cesarskoj gori, rad učenika Osnovne škole Antuna Mihanovića i profesorice Mirjane Štih. Daljnji rad temeljio se – prema odredbama Statuta i planovima rada – na brizi i očuvanju bogate prirodne baštine – šuma, rijeke Sutle, prirodnih izvora vode naročito na Cesarskoj gori, šetnica, čišćenje «divljih» smetlišta, sudjelovanje u akcijama uređenja cvjetnih «otoka» grada u suradnji sa Turističkom zajednicom, aktivno učestvovanje na sva tri do sada održana Proljetna susreta u Klanjcu u organizaciji Akademije medicinskih znanosti, Kulturnog centra i Grada – «Prirodni ljekoviti činitelji i zdravlje – priroda – kultura», kao i sudjelovanje u svim javnim manifestacijama Grada i još mnogo toga….
Za članove udruge organizirani su izleti na temu ekologije:
1. izlet u Eko-centar i imanje Mavrović te grad Požegu,
2. posjet Općini Veliko Trojstvo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Na temu: šume, rada, zdravlje – organizirano je više stručnih predavanja – kako za članove tako i građanstvo.
Sve je to realizirano volonterskim radom Izvršnog i Nadzornog odbora te članova udruge, a uz financijsku potporu Grada Klanjca i Krapinsko-zagorske županije. Kroz sve veće radove pratila nas je i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ. Sve ne može stati u ovaj kratki sažetak, no prema riječima predsjednice Saveza ekoloških udruga KZŽ gospođe Dunje Horvatin – ovo je najaktivnija zagorska ekološka udruga. Pa će tako nastaviti i dalje do sljedeće obljetnice.
No, druženje nije završilo sa uvodnom riječi predsjednice već su pripremljena i dva poučna predavanja.
Uz Europsku godinu 2011. i 2012. o zaštiti šišmiša čija su dugogodišnja staništa u našem gradu – održala nam je Mirjana Štih, prof.
A uz Međunarodnu godinu zaštite šume sa Vodičem za šumovlasnike detaljno nas je upoznao prof.dr.sc. Ivan Martinić. Riječ je vodiču koji će nam pomoći da se još bolje očuvaju naše šume, a naročito na Cesarskoj gori o kojoj posebno brinemo.
Svoju čestitku i potporu na obilježavanju pete godišnjice rada “Japice” uputili su ravnatelj Javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti KZŽ Ivan Ištok te klanječki gradonačelnik Željko Kolar. 
Sve je završilo druženjem, uz domjenak kojeg su pripremili članovi.
                              
                                                                                                      Ekološka udruga “Japica”

Related Posts

Tags

Share This