Razgledajte izložbu starih fotografija s vjenčanja

stu 15, 2014 by

Razgledajte izložbu starih fotografija s vjenčanja

Kulturni centar Klanjec i Gradska knjižnica i čitaonica “Antun Mihanović” Klanjec u povodu završetka ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige priredili  su vrlo zanimljivu izložbu starih fotografija s vjenčanja snimljenih od početka pa do šezdesetih godina prošlog stoljeća. Izložba pod nazivom “Tam od Sutle idu svati” otvorena je u petak, 14. listopada u izložbenoj dvorani Gradske knjižnice, a može se razgledati sve do 1. prosinca i to radnim danom od 8,00 do 16,00 i subotom od 8,00 do 13,00 sati.

Izložba je nastala u suradnji s brojnim klanječkim obiteljima, njih gotovo četrdesetak i to iz brojnih naselja s područja grada
( Klanjca, Mihanović Dola, Gredica, Lepoglavca, Novih Dvora, Lučelnice, Rakovca, Polica, Dola Klanječkog) koje su za potrebe izložbe posudile fotografije iz svojih obiteljskih albuma i ostavština. Riječ je o crno bijelim  fotografijama koje su u većim formatima uobičajeno u spavaćim sobama naših sugrađana bile na zidu iznad bračnog kreveta te nizu zanimljivih fotografija manjeg formata iz obiteljskih albuma snimljenih za vrijeme vjenčanja, od kojih su neke snimljene prije te u vrijeme Prvog svjetskog rata.
Na otvorenju izložbu okupilo se pravo mnoštvo posjetitelja koji su s velikim zanimanjem razgledali, ali i komentirali fotografije nastale u vremenu kad je to još bila prava rijetkost. Autorica izložbe Snježana Horvatin na otvorenju je između ostalog rekla: “Prijeđete li samo na brzinu i letimice okom sigurno ćete primijetiti svu ozbiljnost tog negdašnjeg fotografiranja. Sve do šezdesetih nema osmjeha ni skrivečkih pogleda . Utegnuti muški brk i suzdržan ženski pogled ravno u slikara. 
Na njima ćete naći imućne nasljednike bogatih klanječkih građanskih obitelji, vjerojatno u svadbenim opravama po zadnjoj modi iz ondašnjih žurnala. Ali jednako tako seoske puce i muže, nimalo manje lijepe.Vidjet ćete stasite muškarce. Poneke u uniformi obučenoj iz časti ili pak možda žurbe. Mladenke s velom ili onim što se još danas zove: svečanom frizurom. I nije od svakoga dana. Svatove, od kojih je baš svaki na slikici baš na svome mjestu, s jasnim stavom i držanjem koje daje do znanja da će se upravo sad dogoditi ono što nikome nikada ne uspijeva: stat će vrijeme. Da bismo mi danas imali privilegiju obići ovu izložbu s osmjehom kojeg na fotografijama nema.”

Poticaj ovoj izložbi svakako je tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, a to je ljubav. Na izložbi ima i nekih nepoznanica, fotografija mladenaca čije je ime ostalo nepoznato pa bi posjetitelji možda mogli pomoći. Kulturni centar Klanjec i Gradska knjižnica zahvaljuju svima koji su pretražili svoje tavane, stare roditeljske kuće i albume te s velikim zanimanjem sudjelovali u njezinom stvaranju. Ujedno najavljuju novu temu, a to su fotografije ženskih portreta i vojnika iz klanječke povijesti.

Uz otvorenje ove izložbe predstavljena je nova knjiga Božidara Brezinščaka Bagole, romansirana biografija Viktora Kovačića U sjeni ljepote, a odličnoj atmosferi umnogome je pripomogao odličan glazbeni nastup klape Ftiček iz krlajevca na Sutli i Dubravice.

Related Posts

Tags

Share This