Kajkavski motivi Franje Kovačića

ožu 24, 2014 by

Kajkavski motivi Franje Kovačića

Pred mnoštvom posjetitelja, ljubitelja likovne umjetnosti, ali i poznanika, prijatelja i članova obitelji, u petak, 21. ožujka 2014., u izložbenoj dvorani Gradske knjižnice u Klanjcu otvorena je izložba crteža i akvarela Kajkavski motivi Franje Kovačića.

“Kajkavski motivi izloženi u Klanjcu specifičan su izbor iz velikog broja njegovih crteža i akvarela, usredotočen i nadahnut kajkavskim krajevima i ljudima, Podravinom i Zagorjem. S razlogom: picok Franjo je 1972. postao klanječki zet, oženivši Goranu iz istaknute obitelji Iveković. Tako su se zavičajni Đurđevac i ženidbom prisvojeni Klanjec isprepleli na njegovom životnom putu, a u njegovim su se crtačim blokovima nizovi ravničarskih podravskih kuća počeli izmjenjivati sa zagorskim hižama i vedutama Varaždina i Maruševca, Velikog Tabora i Klanjca. ..” navodi u predgovoru prigodnog kataloga ove izložbe mr.sci. Davorin Vujčić, koji je i odabrao tridesetak Kovačićevih radova za ovu izložbu.
Klanječku izložbu postavio je Vitomir Zamuda, a autora su na otvorenju izložbe predstavili Snježana Ricijaš i Nikola Filko, ispred Kulturnog centra i Ogranka Matice hrvatske Klanjec, organizatora ovog lijepog kulturnog događaja u našem gradu koji je realiziran uz potporu Gradske knjižnice. Izložbu je otvorio klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek.
Ugodnoj i toploj atmosferi, uz brojnu publiku, na osobit je način pridonio svojim glazbenim nastupom i Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Kumrovec” pod ravnanjem Rudolfa Tramišaka, uz instrumentalnu pratnju na gitari Milana Kladničkog.

Izložba Kajkavski motivi ostaje otvorena do 18. travnja 2014. Ulaz na izložbu je slobodan i to radnim danom od 8,00 do 16,00 sati i subotom od 8,00 do 13,00 sati.predgovor kataloga

Related Posts

Share This