ODRŽAN STRUČNO-ZNANSTVENI SKUP O ANTUNU MIHANOVIĆU

stu 15, 2011 by

ODRŽAN STRUČNO-ZNANSTVENI SKUP O ANTUNU MIHANOVIĆU

U okviru vrlo sadržajnog programa kojim su tijekom 2011. godine Grad Klanjec i njegove kulturne institucije i udruge nastojale dostojno obilježiti 215. godišnjicu rođenja i 150. godišnjicu smrti Antuna Mihanovića održan je u refektoriju Franjevačkog samostana u Klanjcu, na godišnjicu pjesnikove smrti, u ponedjeljak 14. studenog i stručno-znanstveni skup posvećen autoru stihova hrvatske himne. Skup je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića, a priredili su ga Ogranak Matice hrvatske Klanjec i Kulturni centar Klanjec.
Skupu je prisustvovao uistinu lijepi broj predstavnika kulturnih, obrazovnih, vjerskih i drugih institucija, članova Ogranka Matice hrvatske i građana Klanjca, a započeo je polaganjem cvijeća na Mihanovićev grob uz prigodnu riječ predsjednika OMH Klanjec Nikole Filka i stihove Horvatske domovine koje je čitala Ivana Grahovac.
Na otvaranju skupa okupljene znanstvenike i slušatelje pozdravili su, uz organizatore i domaćina gradonačelnika Grada Klanjca Željka Kolara, vrlo nadahnutim govorima i glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan te izaslanik predsjednika Republike Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije.

O stilskopovijesnim odrednicama Horvatske domovine u prvom izlaganju na ovom stručno-znanstvenom skupu govorio je akademik Ante Stamać, potpredsjednik Matice hrvatske. Predsjednik Društva hrvatskih književnika mr.sc. Božidar Petrač predstavio je rad pod nazivom Hrvatska rodoljubna poezija 19. stoljeća, a ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti  u Zagrebu mr.sc. Snježana Pintarić iznijela je svoja promišljanja i prijedloge na  temu Antun Mihanović i hrvatska himna – prijedlog muzeološke prezentacije.
Viša stručna savjetnica konzervatorica u Upravi za zaštitu kulturne baštine dipl.ing.arh. Ksenija Petrić predstavila je javnosti tijek zaštitnih i konzervatorskih radova na obnovi Spomen groblja u Klanjcu koji su dobrim dijelom dovršeni tijekom prošle i ove, obljetničke, godine, ali će se jednako tako nastaviti i u 2012.
Viša knjižničarka i ravnateljica Gradske knjižnice Krapina mr.sc. Marina Krpan Smiljanec u svom radu pod nazivom Novi Dvori Cesargradski: posljednje boravište Antuna Mihanovića podastrijela je niz novih, zanimljivih podataka vezanih uz život u ovom dvorcu obitelji Erdödy, ali i postavila niz pitanja o još neistraženim ili nedovoljno poznatim dijelovima Mihanovićeva, prije svega, privatnog života.
Voditeljica Dvora Veliki Tabor, Nadica Jagarčec, prof., u svom se radu osvrnula na gradnju spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku u kontekstu gospodarskih i političkih prilika toga vremena.
Skup je okončan izlaganjem poznate hrvatske povjesničarke prof.dr.sc. Agneze Szabo s temom Antun Mihanović i njegovo doba kao izvrstan presjek Mihanovićeva djelovanja u povijesnom, političkom i gospodarskom okružju 19. stoljeća.

Stručno-znanstveni skup održan prigodom obilježavanja 150. godišnjice smrti Antuna Mihanovića izlaganjima eminentnih hrvatskih stručnjaka još je jednom pokušao znanstveno obuhvatiti vrlo bogato, ali i raznoliko djelovanje ovog književnika, diplomate i velikog erudite i domoljuba. Dotaknut je njegov književni rad, kao i jezične i stilske značajke Horvatske domovine, njegova najpoznatijeg djela. Utemeljeno je progovoreno i o povijesnom i kulturnom ozračju njegova doba, ali i o značaju i potencijalu kulturne i spomeničke baštine koja je u klanječkom kraju vezana uz ime, život i ostavštinu Antuna Mihanovića.
Moderatorica skupa bila je ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Ricijaš.

Kao uvod u skup predstavljen je i projekt učenika Osnovne škole Antuna Mihanovića pod nazivom “Antun Mihanović i srce grada Klanjca”  kojim su se sa svojom učiteljicom Jadrnakom Husnjak, prof. povijesti, već u svibnju vrlo uspješno predstavili na državnoj smotri projekata iz područja odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo. Okupljeni su mogli primiti u ruke i finalni uradak ovog projekta, tiskani prospekt koji prezentira vrlo bogatu kulturnu baštinu Klanjca s naglaskom na upravo Antuna Mihanovića.

Ovaj je skup bio potaknut i željom da se nastavi tradicija znanstvenog i stručnog promišljanja o Antunu Mihanoviću započeta još 1996. godine kada je vrlo uspješan znanstveni simpozij pod nazivom Antun Mihanović i njegovo doba u Klanjcu, uz veliko zalaganje dr.sc. Jelene Očak, priredilo Kajkavsko spravišče.
Radovi sa skupa bit će tiskani u zborniku, a promocija se očekuje u lipnju 2012., uz godišnjicu Mihanovićeva rođenja.

Related Posts

Tags

Share This