Obilazak Eko staze Cesarskom gorom

lis 7, 2014 by

Obilazak Eko staze Cesarskom gorom

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije organizirala je u subotu, 4. listopada 2014. obilazak Eko staze Cesarskom gorom uz stručno vodstvo za sve ljubitelje prirode, različite dobi i interesa, a s ciljem edukacije, rekreacije i podizanja ekološke svijesti. Eko-stazom od parkirališta Galerije Antuna Augustinčića pa do Planinarskog doma HPD Cesargrad krenuli su i partneri Grada Klanjca u projektu “Europska tradicija za europsku budućnost” i to građani iz Rajeckih Teplica u Slovačkoj te Mladinskog društva Bistrica ob Sotli.

Ova kružna staza danas se nalazi na zaštićenom području krajobraza Zelenjak-Risvička i Cesarska gora, a uređena je 2004. godine  u učeničkom projektu Osnovne škole Antuna Mihanović Klanjec s prof. bilogije Mirjanom Štih. Od 2006. godine stazu održava radom svojih članova volontera Ekološka udruga Japica, uz pomoć Grada Klanjca pa je na početku ovog obilaska ljubitelje prirode koji su se odazvali ovoj lijepoj šetnji uz ravnateljicu Javne ustanove za zaštićene dijelove prirode u našoj županiji Dijanu Hršak, pozdravila i predsjednica klanječke Eko udruge Željka Kramarić.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Krapinsko-zagorske županije nadopunila je stazu novim sadržajima u obliku edukativnih tabli. Uz stazu je postavljeno 8 edukativnih tabli s informacijama o biljnom pokrovu, životinjskom svijetu, fosilnom bogatstvu te ostalim zanimljivostima šireg područja Cesarske gore, kako bi se naglasila vrijednost i značaj tog područja.

Edukativne table postavljene duž staze daju posjetiteljima informacije o biljnom pokrovu Cesarske gore, kukcima, vodozemcima i gmazovima, o utvrdi Cesargrad, ptičjoj raznolikost, šarenom svijetu leptira, malim sisavcima i lišajevima te geološkoj građi Cesarske gore.
Podloga za izradu sadržaja tabli bilo je istraživanje i inventarizacija biološke raznolikosti na području značajnog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora koje je provela udruga BIOM. Boris Lauš, član udruge BIOM, predstavio je rezultate navedenog projekta. U periodu od listopada 2012. do kolovoza 2013. na području značajnog krajobraza inventarizirani su danji leptiri, saproksilni kornjaši, ptice, vretenca, mali sisavci te lihenoflora. Istraživanjem je utvrđena prisutnost 68 svojti danjih leptira, 30 vrsta saproksilnih kornjaša, 12 vrsta vretenaca, 8 vrsta malih sisavaca, 71 vrsta ptica te 37 vrsta lišajeva.

Bila je to prigoda i da gosti iz Slovačke s gradonačelnikom Peterom Dobešom prenesu partnerima iz Slovenije i Hrvatske svoja iskustva vezana uz zaštitu prirode.
Odlični domaćini ovog obilaska novouređene eko staze kod planinarskog doma na Cesargradu bili su članovi HPD-a “Cesargrad”.

Print

Related Posts

Tags

Share This