Predavanje o Uskrsu na malo drugačiji način

ožu 18, 2016 by

Predavanje o Uskrsu na malo drugačiji način

Članice Sekcije za tradicijsko rukotvorstvo Udruge umirovljenika grada Klanjca sastaju se redovito srijedom u prostoru klanječke Gradske knjižnice te uz kavicu razmjenjuju recepte, savjete iz vrtlarstva ili pak uzgoja cvijeća, ali i izrađuju različite ukrase i bave se ručnim radom.  Uobičajeno se njihove tematske radionice intenziviraju uz nadolazeće blagdane pa je tako bilo i u ovogodišnjem ožujku. Kako bi ono što rade podijelile sa svojim sugrađanima, u suradnji s Gradskom knjižnicom i Kulturnim centrom Klanjec, organizirale su u četvrtak, 17. ožujka 2016. zanimljivu večer pod nazivom “O Uskrsu na malo drugačiji način”. U goste su pozvale kustosa Muzeja Staro selo Gorana Škrleca, etnologa i antropologa, koji je održao predavanje vezano uz uskrsne običaje, ali s posebnim naglaskom na različitosti u hrvatskim krajevima, ali i u svijetu.  Brojni posjetitelji koji su došli na ovo preduskrsno događanje saznali su tako zašto uz slavlje Uskrsa izrađujemo baš pisanice, odnosno kakva je veza između jaja i uskrsnog slavlja, od kuda zec u uskrsnim običajima ili na koji su se način slagale poznate “vuzmenke” …Posebno su bile zanimljivi našem podneblju zasigurno neobični načini proslave ovog najveće kršćanskog blagdana u nekim zemljama svijeta.

Uz predavanje, članice Sekcije predstavile su se malom prigodnom izložbom pisanica i drugih ukrasa nastalih tijekom njihovih redovitih druženja srijedom, a dio toga što izvrsno rade te nastoje prenijeti i na mlađe naraštaje, našlo je svoje mjesto i na stolu za domjenak. Ovoga su puta klanječke umirovljenice počastile svoje sugrađane uglavnom posnim zalogajčićima, primjerenim ovom korizmenom vremenu.

Na neke od najljepših obiteljskih običaja vezanih uz slavlje Uskrsa podsjetile se nas Katica Milčić, Manda Lena Brajković, Ružica Pečenjak, Ankica Hrbud, Danica Čižmek , Danica Meić Sidić, Ivančica Zamuda, Grozdana Bobanac, Dubravka Cvetko, Cilika Pleteš, Štefica Kramarić, Katica Kantura, Anica Berbir, Biserka Taboršak, Vera Havrle i Brankica Greblički uz Maju i unuke Rozu i Niku.

Sekcija za tradicijsko rukotvorstvo Udruge umirovljenika grada Klanjca želi svima sretan Uskrs te da u ovo blagdansko vrijeme ne zaborave na lijepe, tradicijske običaje već da ih ožive u svojim domovima i na blagdanskim stolovima.

Related Posts

Tags

Share This