Izložba i predavanja u Noći muzeja

sij 28, 2017 by

Izložba i predavanja u Noći muzeja

 Noć muzeja, koja je ove godine tematizirala glazbu i glazbene velikane, u Galeriji Antuna Augustinčića realizirana je u suradnji sa Kulturnim centrom Klanjec, a započela je otvorenjem izložbe bračkog umjetnika Đanija Martinića.

Izložba uz dva skulpturalna rada u akristalu (muški akt Spodobanko, 2012. te ansambl ovce i pijetlova Kukuriku, beeeee…, 2016.) sadrži i jedan zvukovni rad (audioinstalacija I cvrči, cvrču cvrč…, 2012.), koji ih povezuje i kontekstualirira te samu izložbu primiče glazbi i temi ovogodišnje Noći muzeja. Svaki od ta tri rada izravno ili neizravno, posredno ili neposredno, ali nikako napadno ili sirovo, asocira antičku Grčku, njenu umjetnost, dramu, poeziju, muziku… Stoga ne čudi da smo ovu izložbu Đanija Martinića nazvali molos, prema stopi u antičkoj metrici sastavljenoj od triju dugih slogova, i to baš grčkom riječi μολοσσός, istaknuo je na otvaranju izložbe voditelj Galerije Antuna Augustinčića Božidar Pejković. Izložbu je otvorila ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec. 

Nakon ugodnog druženja uz domjenak u Galeriji AA, u Studiju Galerije Snježana Horvatin održala je izuzetno zanimljivo predavanje o klanječkom glazbeniku Josipu Caniću, skladatelju, dirigentu, piscu i kritičaru (Klanjec, 1879. – Zagreb, 1933.) te o čak šesnaestero članova obitelji Stahuljak, s osobitim naglaskom na djeda Avelina Stahuljaka, klanječkog odvjetnika u Klanjcu od 1900. do 1935. godine te njegovo unuka Dražena Stahuljaka, klarinetista, saksofonista, skladatelja i aranžera rođenog u Klanjcu, 1934.

Večer je završila Mateja Babić  predavanjem o glazbenicima čiji se portreti čuvaju u fundusu Galerije Antuna Augustinčića: o pjevaču, bas-baritonu Josipu Križaju (Vevče kraj Ljubljane,1887. – Zagreb, 1968.) te svjetski poznatom violinistu Zlatku Balokoviću (Zagreb, 1895. – Venecija, 1965.). U sklopu tog predavanja, prisutni su imali priliku čuti snimku djela Tamo daleko koju je Baloković izveo na sahrani Nikole Tesle u New Yorku, u siječnju 1943. godine.

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This