Mirotvorenje – uz Međunarodni dan mira

ruj 21, 2015 by

Mirotvorenje – uz Međunarodni dan mira

MILE BLAŽEVIĆ / MIROTVORENJE – Galerija Antuna Augustinčića, Klanjec, 21. rujna – 21. listopada 2015. – izložba povodom Međunarodnog dana mira

Povodom Međunarodnog dana mira, u ponedjeljak 21. rujna 2015. u 11.30 sati u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu otvorena je  izložba akademskog kipara Mile Blaževića.
Izložbu realiziramo u okviru dugoročnog programa Uz Mir za mir, povodom Međunarodnog dana mira 21. rujna, a u sklopu kojega predstavljamo kiparske radove koji se referiraju na temu mira. Time na primjeren način pridonosimo širenju mirotvornog duha i omogućavamo komparaciju različitih likovnih govora.
Mile Blažević rođen je u Maovicama (Vrlika) 21. rujna 1954. godine. Osnovnu školu pohađa u Solinu, srednju strojarsko-tehničku školu u Splitu. Umjetničko obrazovanje započinje na Pedagoškoj akademiji u Splitu, gdje je 1977. godine diplomirao likovne umjetnosti. Potom se upisuje na Odjel kiparstva zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, gdje 1984. godine diplomira u klasi prof. Ivana Sabolića, kod kojeg polazi i Majstorsku radionicu, do njezina zatvaranja 1986. godine. Od 1988. godine u Zagrebu predaje na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn te 1997. godine prelazi na Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je danas redoviti profesor na Kiparskom odsjeku. Izlaže skupno od 1984., a samostalno od 1987. godine. Značajniji mu se radovi nalaze u samostanima u Dubrovniku, Remetama (Zagreb), Banja Luci, Bugojnu i Koraču. Sudjeluje u natječajima za javne spomenike pri čemu vrijedi izdvojiti prvu nagradu na natječaju za Spomenik ramskim žrtvama 1992. i prvu nagradu na natječaju za spomenik Nikoli Tesli u Smiljanu 2006. godine.
Kipar Mile Blažević – autentični tradicionalist arhajske čistoće i čvrstoće – nakon dvadeset godina ponovo samostalno izlaže u Klanjcu, ovoga puta povodom Međunarodnog dana mira.
Ako mir nije samo odsutnost rata nego blagostanje u skladu čovjeka i prirode, Blaževićev je cjelokupni opus – i u likovnom i u sadržajnom smislu – svojevrsno mirotvorenje: uspostavljanje sklada između tradicije i suvremenosti, materijala i tehnike, forme i sadržaja, umjetnika i čovjeka, estetike i etike. Pa je tako tvorena i ova mirotvorna izložba.
Ciklus Čovjek i drvo i na njega nadovezan započeti ciklus Noa (koji je ujedno i njegova varijacija i moguća opozicija) – znakovito, oba se otvaruju upravo u drvu – nenametljivo govore o svoj kompleksnosti teme mira. U tom jednostavnom motivu čovjeka koji grli (ili, ako baš treba, čupa) drvo sadržana je sva baštinjena tipologija mira, a kipar nam je podastire bez oskvrnuća.
Kao iskorak od tih intimističkih promišljanja, a kao potcrtavanje višedimenzionalnosti mira, izložbi pridodajemo skice spomeničkih potretnih figura dvojice velikana koji su, svaki na svoj način, dali svoj obol mirotvorstvu.
(autor izložbe i postava Božidar Pejković, u popratnom katalogu)
Izložba je ostvarena uz potporu Krapinsko-zagorske županije, a može se razgledati do 21. listopada 2015. godine, u radno vrijeme Galerije, u stalnom postavu koje je i postavljena.

Voditelj GAA:
Božidar Pejković, viši kustos

Related Posts

Tags

Share This