Međunarodni je dan žena! Čestitamo!

ožu 8, 2019 by

Međunarodni je dan žena! Čestitamo!

Međunarodni dan žena obilježit će se i ove godine širom svijeta u spomen na 8. ožujka 1908., kada je 15.000 žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i zabranu rada djece. No, ulazak žena na tržište rada i bolji društveni položaj u većini zemalja nije doveo i do primjerene podjele rada u obitelji, pa je rezultat zapravo vrlo česta dvostruka opterećenost žena od kojih se očekuje podjednaki uspjeh i efikasnost na poslu, ali i u ulozi majke, domaćice, supruge…Krajem sedamdesetih feministički je pokret skrenuo pažnju na pitanja svakodnevne jednakosti muškaraca i žena, među kojima se ističu jednaka građanska i politička prava muškaraca i žena. Važna stavka bila su i jednaka radna prava, ali do danas žene su za iste poslove često manje plaćene od svojih muških kolega.

Iako je učinjen značajan pomak u prepoznavanju i zaštiti ženskih ljudskih prava u svijetu, žene još uvijek nisu ravnopravne s muškarcima pa je i nakon stoljeća borbe za prava i dalje naglasak na izjednačavanju ženskih prava, osobito u poslovnom okruženju i političkoj zastupljenosti te je danas, jednako kao i nekada, važno i obilježavanje ovog praznika. 

U Klanjcu je Međunarodni dan žena tradicionalno obilježen malim znakom pažnje kojim su gradonačelnik Zlatko Brlek i njegov zamjenik Zvonko Sever, predsjednik Gradskog vijeća Mirko Lunko, potpredsjednik Gradskog vijeća Mladen Županić, gradski vijećnici razveselili svoje sugrađanke.  Posjetili su ih na njihovim radnim mjestima ili im čestitali na ulicama Klanjca. Prigodni poklon bila je i ove godine crvena ruža, a gradski čelnici upućuju čestitku uz Međunarodni dan žena svim sugrađankama sa željom da se ovim praznikom prisjetimo potrebe za jačanjem afirmacije i ravnopravnosti žena u našem društvu i to svugdje i svaki dan.

 

Related Posts

Tags

Share This