LAG Zagorje-Sutla među najboljima u državi

lis 7, 2020 by

LAG Zagorje-Sutla među najboljima u državi

Lokalna akcijska grupa Zagorje – Sutla održala je u srijedu 7. listopada u Klanjcu konferenciju za medije te sastanak gradonačelnika i načelnika članica LAG-a.
LAG Zagorje-Sutla je po efikasnosti u provedbi ‘leader’ programa među najboljima u Hrvatskoj te je za to i nagrađen.
Naime, kako je na konferenciji istaknula Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika grada Zaboka koja je prije godinu i pol preuzela funkciju predsjednice LAG-a, početkom ove godine Ministarstvo poljoprivrede napravilo je kriterije za nagrađivanje LAG-ova koji uspješno provode svoje lokalne strategije. Dodatna sredstva prema tim kriterijima ostvarila su 23 LAG-a od ukupno 54 koliko ih postoji u Hrvatskoj. LAG Zagorje -Sutla dobio je maksimalnih 27 bodova i dijeli prvo mjesto s još dva LAG-a. No, nije samo osvojeno prvo mjesto, već su se uz to dobila i dodatna sredstva i to u iznosu od čak 1.996.434,00 kuna, čime ukupan iznos koji je LAG osigurao za korisnike sa svog područja u ovoj godini iznosi 10.939.530,33 kuna. Do sada je potporu LAG-a dobilo ili krenulo u realizaciju projekata 15 malih poljoprivrednika, 6 velikih poljoprivrednika te svih 11 općina i gradova s područja LAG-a. Zahvaljujući efikasnom radu LAG-a zbog kojeg su dobivena dodatna sredstva, dodijelit će se potpore za još 20 malih poljoprivrednika te 4 potpore za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima.

Uz potpore poljoprivrednicima i jedinicama lokalne samouprave, LAG je kroz mjeru 19 Programa ruralnog razvoja osigurao i sredstva za provedbu projekata suradnje s drugim LAG-ovima te je odobren i projekt Skrivena blaga ruralnog turizma u ukupnom iznosu od 1.323.809,76 kuna. Važno je naglasiti da je LAG Zagorje – Sutla voditelj projekta koji će provoditi s partnerskim LAG-ovima SAVA, Prigorje-Zagorje, Zeleni bregi, Međimurski doli i bregi te Mura-Drava. Cilj projekta je poticanje inovacija u ruralnom turizmu kroz umrežavanje, prijenos znanja i međusektorsku suradnju u ruralnom području sjeverozapadne Hrvatske. Predviđene su razne aktivnosti među kojima edukacije dionika u turizmu, promicanje lokalnih mikrodestinacija kao i njihovom umrežavanju u ruralnom području te poticanje međusektorske suradnje i prijenos dobre prakse. Također, možemo najaviti da pripremamo još jedan projekt suradnje koji će se baviti kratkim lancima opskrbe odnosno povezivanjem lokalne poljoprivredne proizvodnje s kulinarstvom u suradnji s međimurskim i slavonskim LAG-ovima 

Na rad LAG-a osvrnuo se i domaćin ove konferencije, gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek, istaknuvši da je LAG osigurao dodatnu distribuciju sredstava za projekte koji možda nisu bili zanimljivi na nacionalnoj razini, a važni su za naše poljoprivrednike. Tako su primjerice dosada odobreni projekti na svim natječajima koje je LAG raspisao, a na koje su se prijavili korisnici s područja Grada Klanjca.
U projekte realizirane na području grada Klanjca uloženo je oko 400.000,00 kuna. Između ostalog, riječ je o projektima modernizacije rada obrta, nabavci poljoprivredne mehanizacije, a u tijeku je realizacija još jednog projekta za koji je novac dobiven posredstvom  LAG-a za velika poljoprivredna gospodarstva. Sigurno je da će se i za ova dodatna sredstva poljoprivrednici i OPG-ovi s našeg područja prijaviti te da će opet biti uspješni u dobivanja sredstava preko LAG-a Zagorje – Sutla.

Voditeljica LAG-a Tajana Broz istaknule je cijeli niz uspješnih projekata u kojima se LAG bavi volonterstvom, mladima i nezaposlenima, i to zahvaljujući apliciranju za sredstva iz drugih fondova, od Europskog socijalnog fonda, Europe za građane, Erasmus+ programa te nekih nacionalnih fondova. Kroz aktivnosti više od desetak takvih projekata bilo je obuhvaćeno više od 250 volontera, 300 mladih, 40 nezaposlenih žena, 50 poduzetnica, 50 starijih osoba te je ostvarena suradnja i sa srednjim školama, muzejima, knjižnicama, javnim ustanovama, udrugama i ostalim dionicima. Voditeljica LAG-a najavila je i izradu nove lokalne strategije iduće godine te novi međunarodni projekt koji je odobren partnerima iz Španjolske, a radi se o projektu financiranom kroz program Erasmus+.
Projekt “Novi poslovni modeli cirkularne ekonomije za aktivaciju europskih ruralnih područja”  koji će se provoditi u konzorciju s partnerima iz Španjolske, Njemačke, Nizozemske, Irske, Italije i Portugala, a koji čine organizacije koje se bave lokalnim razvojem, jedinice lokalne samouprave, poduzeća i dvije obrazovne institucije – Hamburg Institute of International Economics i University of Applied Sciences Utrecht, izrazito je važan jer se počinjemo pripremati za novo programsko razdoblje u kojem cirkularna ekonomija ima važnu ulogu u okviru europskog New Green Deala, a kroz ovaj projekt ćemo naučiti na koji način potaknuti lokalne projekte u području cirkularne ekonomije, što će nam i biti zadatak u novoj lokalnoj razvojnoj strategiji koja mora biti usklađena s europskim prioritetima – istaknula je voditeljica Tajana Broz. 

 

Related Posts

Tags

Share This