Karanfili uz Međunarodni dan žena

ožu 9, 2014 by

Karanfili uz Međunarodni dan žena

U mnogim zemljama svijeta Međunarodni dan žena obilježen je i ove godine u spomen na 8. ožujka 1908., kada je 15.000 žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i zabranu rada djece. No, ulazak žena na tržište rada i bolji društveni položaj u većini zemalja nije doveo i do primjerene podjele rada u obitelji, pa je rezultat zapravo vrlo česta dvostruka opterećenost žena od kojih se očekuje podjednaki uspjeh i efikasnost na poslu, ali i u ulozi majke, domaćice, supruge…
Iako je učinjen značajan pomak u prepoznavanju i zaštiti ženskih ljudskih prava u svijetu, žene još uvijek nisu ravnopravne s muškarcima pa je i nakon stoljeća borbe za prava i dalje naglasak na izjednačavanju ženskih prava, osobito u poslovnom okruženju i političkoj zastupljenosti.
Statistika pokazuje da i u razvijenoj EU žene zarađuju 17,8 posto manje po radnom satu od muškaraca,  a preporuka Savjeta Europe je da zastupljenost žena u parlamentu bude najmanje 40 posto.

U Klanjcu je Međunarodni dan žena obilježen malim znakom pažnje kojim su čelnici županijskog i gradskog SDP-a razveselili Klanjčanke.
Župan Željko Kolar, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, uz svesrdnu pomoć Ervina Šobana i Ilije Kranjčeca posjetili su građanke Klanjca na njihovim radnim mjestima ili im čestitali na ulicama Klanjca. Prigodni poklon bio je ove godine crveni karanfil.

Related Posts

Tags

Share This