Kajkavska večer u školi u Klanjcu

velj 17, 2023 by

Kajkavska večer u školi u Klanjcu

Ususret Međunarodnom danu materinjeg jezika u našoj školi u Klanjcu u četvrtak 16. 2. 2023. održana je književna večer posvećena kajkavskom narječju. Ponosimo se neizmjernom raznolikošću i bogatstvom naših mjesnih govora, koje uglavnom razumijemo, a sve manje govorimo. Sa žaljenjem moramo zaključiti da hrvatski jezik (ali i kajkavski dijalekt), koji smo u prošlosti morali spašavati od nasilnog potiskivanja, danas moramo braniti od ravnodušnosti. Neizmjerno je važno mlade naraštaje upoznati s posebnostima i važnošću mjesnih govora jer su oni temelj našeg postojanja i identiteta.

Zahvaljujući Hrvatskom zagorskom književnom društvu i Kulturnom centru Klanjec klanječki su učenici u četvrtak svjedočili pravoj rapsodiji kajkavske poezije. Gostovali su nam pjesnikinja  gđa. Vera Grgac, nova oliveatkinja smotre „Croatia redidiva ča-kaj-što“ i članica Društva hrvatskih književnika, gosp. Milan Husnjak, poznati klanječki veterinar i izvorni bednjanski govornik te Božidar Brezinščak Bagola, renomirani zagorski pjesnik, pisac i prevoditelj, član Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnih prevoditelja,  Hrvatskog filozofskog društva, Esperantskog društva i Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva.

Vera Grgac počastila nas je svojom bistrajnskom poezijom, oduševila entuzijazmom i ljubavlju prema našoj domačoj reči, a učenike iznenadila srdačnošću i strašću koje ulaže u održavanje kajkavskog narječja živim. Milana Husnjaka bilo nam je teško razumjeti, ali zvonkost bednjanskog govora iznenadila nas je jer ga, usprkos ne tako velikoj geografskoj udaljenosti, nemamo priliku čuti. Božidar Brezinščak Bagola, premda čest klanječki gost, po prvi put je gostovao u našoj školi i to kao ambasador humskog kajkavskog narječja čiji vokalno-akcentski odnosi imaju neke jezične crte atipične za hrvatske govore. Humski i bednjanski govor zaštićeni su kao nematerijalno kulturno dobro te su dva najzanimljivija, najsloženija i najarhaičnija govora kajkavskog dijalekta.

Izuzetna nam je čast što su nas počastili svojim dolaskom te nadamo se potaknuli bar neke naše učenike na glasnije i češće korištenje dijalekta koji su naučili od svojih djedova, baka i roditelja. U moru korisnih savjeta i mudrih pogleda na svijet za kraj citiramo naše goste, gospodina Brezinščaka Bagolu: „Život je pjesma!“ i gospođu Grgac: „Čitajte i učite jer znanje vam nišče ne more vzeti!“

Razgovor s našim gostima moderirala je školska knjižničarka Marica Lojen, a svojim zanimljivim pitanjima goste su oduševile članice školske novinarske skupine Ema Sinković, Ellen Bogović i Ana Pleško. 

Melita Ulama

 

Related Posts

Tags

Share This