Izložba Uz MIR za mir-Nikola Džaja

ruj 14, 2014 by

Izložba Uz MIR za mir-Nikola Džaja

Izložba Uz MIR za mir – Nikola Džaja

[Salon Galerije Antuna Augustinčića]
19.09.2014. – 19.10.2014.
Međunarodni dan mira u GAA – 2014. / Izložba
Uz MIR za mir : Nikola DŽAJA

Izložba u okviru dugoročnog programa Uz Mir za mir, koji realiziramo povodom Međunarodnog dana mira 21. rujna, a u sklopu kojega u prostoru stalnog postava Galerije Antuna Augustinčića (uz majstorov spomenik Mir) predstavljamo kiparske radove koji se referiraju na temu mira. Time na primjeren način pridonosimo širenju mirotvornog duha i omogućavamo komparaciju različitih likovnih govora. Na započeti niz izložaba, ove se godine nastavlja akademski kipar Nikola Džaja. Izložba je zbog radova na zgradi stalnog postava postavljena u Salonu Galerije AA na Trgu Antuna Mihanovića.

Nikola Džaja rođen je 13. rujna 1959. u Lištanima. Maturirao na Školskom centru za dekorativnu umjetnost i industrijsko oblikovanje u Splitu 1979. te 1984. diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi prof. Koste Angelija Radovanija. Od 1986. do 1997. predaje na Školi likovnih umjetnosti u Splitu, a od 1994. i na studiju Likovne kulture Sveučilišta u Splitu. Od 1996. je i profesor mentor na međunarodnoj ljetnoj studentskoj kiparskoj školi u kamenu „Montraker“ u Vrsaru. Od njezina osnutka 1997. do danas, predaje na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Godine 1999. izdana mu je knjiga „Tradicionalna obrada kamena klasičnim alatima“. Od 1986. član je HDLU-a, a u više navrata član je predsjedništva HDLU-Split te u jednom mandatu i predsjednik. Sudjelovao je u brojnim skupnim izložbama, a samostalno je izlagao tridesetak puta. Autor je više javnih skulptura.

Otvorenje izložbe popraćeno je multimedijalnim kolažom, okosnica kojega je video film Pasija – dokumentarni film nastao prema autorskim radovima Nikole Džaje – a kojega smisleno priključujemo samoj izložbi.
Izložba se može razgledati do 19. listopada u radno vrijeme Galerije (radnim danom od 8:00 do 16:00 sati).

Božidar Pejković, viši kustos
voditelj Galerije AA

Related Posts

Tags

Share This