Izložba Ivana Prtenjaka u Muzeju suvremene umjetnosti

ruj 25, 2017 by

Izložba Ivana Prtenjaka u Muzeju suvremene umjetnosti

Izložba se otvara u utorak, 26. rujna 2017. u 20 sati i ostaje otvorena do 15. listopada. 

Ivan Prtenjak (rođen u Plaviću 1939.) ugledni je hrvatski arhitekt, urbanist i povjesničar umjetnosti. Tijekom više od pola stoljeća stvaralaštva ostvario je niz projekata i arhitektonskih rješenja koja kritičari najčešće izdvajaju kao primjer izvrsnog spoja suvremenog promišljanja arhitekture s poznavanjem te uvažavanjem tradicije i svevremenskih vrijednosti. Takve mnogobrojne projekte koji se ističu po autorovom kreativnom pristupu graditeljskoj baštini i krajoliku, osim u Hrvatskoj, a posebice u Dubrovniku, čijoj je obnovi i revitalizaciji posvetio velik dio svojeg stvaralaštva, Prtenjak je realizirao i diljem svijeta, od Belgije preko Nizozemske i Francuske pa sve do Tunisa, Saudijske Arabije i Jordana. Radio je projekte obiteljskih kuća i vila, javnih zgrada, muzeja, crkvi i spomenika, od kojih su mnogi ostali zabilježeni kao iznimna autorska djela.

Izložba „Ab ovo“ u MSU galeriji predstavlja nekoliko tema koje zaokupljaju Ivana Prtenjaka, od planiranja muzeja do položaja arhitekta u društvu, s radovima u različitim medijima (crteži, skice, slike, fotografije). Okosnica je izložbe Prtenjakov idejni projekt imaginarnog „muzeja u muzeju“, s nacrtima s kojima se postupa kao sa samostalnim slikarskim djelima, čime se naglašava teorijska priroda projekta.

Koncipirana kao slijed suvremenih muzejskih tema, odnosno 18 različitih projekata muzeja koji su odabrani jer u cjelini ili u dijelovima imaju inovativan, istraživački karakter, izložba se, kako i sam njezin naslov sugerira, temom muzejske arhitekture bavi na drugačiji način nego što je uobičajeno. Ne izlažemo makete, tlocrte i 3D simulacije, nego slike i crteže Ivana Prtenjaka koji slijede tijek autorovih misli i koji govore o povezanosti arhitekture s mnogobrojnim poticajima, istraživanjima i izvorima kojih mi, korisnici arhitekture, najčešće nismo svjesni.

U prvom dijelu izložbe Ivan Prtenjak bavi se motivima na prvi pogled nepovezanim s temom muzeja, poput zemlje i neba, granicama i nedogledom, zelenom potkovom te jinom i jangom, da bi u sljedećem koraku postavio i pokazao funkcionalne prostorne odnose i krenuo u arhitektonsko planiranje „idealnog“ muzeja situiranog u prostoru MSU-a. Osim tog niza sjajnih novih pastela, izložba predstavlja i nekoliko njegovih muzejskih projekata, zapaženih realizacija i skica neostvarenih ideja. Odabrani su upravo oni radovi koji najbolje prezentiraju Prtenjakovo apstraktno razmišljanje i rješavanje likovnih problema.

U konačnici, izložba „Ab ovo“ pruža uvid u vrlo specifičan i zanimljiv način razmišljanja autora koji se velikom lakoćom kreće između različitih disciplina, stvarajući dinamičan i duhovit spoj između dva pristupa – onog umjetničkog, koji pretežito ostaje na području istraživanja, i onog arhitektonskog, koji teži stvaranju završenih oblika.

Posebnost izložbe je i u tome što će biti interaktivna. Naime, Ivan Prtenjak će tijekom izložbe uspostaviti radni dijalog s posjetiteljima, odnosno na licu mjesta grafički prezentirati odgovore na njihova pitanja. To mogu biti crteži, nadopune izložbenom projektu, perspektivni prikazi nekih prostora, ispitivanje mogućih varijanti, skice arhitektonskih detalja…

Kustosica: Snježana Pintarić

Related Posts

Tags

Share This