Inovativne ideje za razvoj poljoprivrede na području grada

ožu 29, 2023 by

Inovativne ideje za razvoj poljoprivrede na području grada

U Velikoj dvorani Grada Klanjca predstavljen je 24. ožujka 2023. nov, inovativan koncept solidarne poljoprivrede i šumarstva za sve zainteresirane sugrađane, postojeće i potencijalne poljoprivredne proizvođače, ali i kupce poljoprivrednih proizvoda i drva za ogrjev.

Povjerenstvo kojem je na čelu s mr.sc. Milan Husnjak u protekla tri mjeseca vrijedno je pripremalo koncept programa kojeg su nazvali Solidarna poljoprivreda i šumarstvo Grada Klanjca.

– Ideja za koncept programa nastala je na temelju knjige dr. Olge Orlić. Ključni cilj je da ostvarimo proizvodnju maksimalnim korištenjem resursa na lokalnoj razini, da realiziramo kratke lance opskrbe, da eliminiramo posrednike, da na taj način poljoprivrednik dobije više za svoj proizvod, a možda će biti nešto jeftinije i za potrošače. Opće je poznata činjenica da jelokalna hrana svježa, da je od poznatog proizvođača, da nije bila u dugom transportu, da je kvalitetnija, ukusnija. Te ciljeve ćemo pokušati realizirati na način da osnujemo Udrugu solidarna poljoprivreda i šumarstvo Klanjec negdje u 9. mjesecu i da povežemo proizvođače koji imaju sad proizvodnju i potencijal za povećanje i potrošače, u prvom redu lokalne, a onda i sa strane – opisao je Milan Husnjak prijedlog, dodajući kako će nastojati ojačati ekološku proizvodnju.

– Pokušat ćemo doći do više javnih sredstava, zna se da je dosad u prošlom periodu od 5-6 godina bilo investirano oko 1 milijun eura, a naš je cilj da povećamo barem 3 puta javno financiranje iz lokalne razine, LAG razine, županijske te nacionalne i Eu razine te dodao da model Solidarne poljoprivrede nije nešto novo u svijetu, te da je razvijen u Japanu, Austriji, Švicarskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj i Francuskoj. Cilj nam je da taj program bude model očuvanja malih poljoprivrednih gospodarstva i da potakne mlade da se bave poljoprivredom, da čitav kraj živi bolje – zaključio je Husnjak.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek objasnio je kako je do te ideje došlo na jednoj sjednici Gradskog vijeća koje ga je obvezalo na formiranje Povjerenstvo koje bi sagledalo kakvo je stanje poljoprivrede na području grada Klanjca i da onda ponude prihvatljiva rješenja.

-Ništa ne ide preko noći. To je dug proces, ali je sigurno jedan dobar početak, a ova tribina je na neki način predstavljanje programa na kojem radi naše povjerenstvo prema onima koji se bave proizvodnjom ili kupuju povrće, voće sa željom da članovi povjerenstva čuju njihova mišljenja i da se onda u konačnici napravi dokument koji bi naše Gradsko vijeće prihvatilo i po kojem bi se u budućnosti išlo raditi. Naša zemljišta su sve više zapuštena, a sigurno postoji način za proizvodnju određenog dijela poljoprivrednih proizvoda. Mi sigurno nismo od onih koji će proizvoditi velike  količine, ali sigurno možemo proizvoditi ekološko povrće i voće u dovoljnim količinama za naše područje. Na području grada Klanjca danas je praktički nemoguće vidjeti  domaću životinju, a do prije nekoliko godina je toga bilo puno više. To nas je navelo na to da počnemo razmišljati na koji način pomoći našim poljoprivrednicima i onima koji bi se htjeli baviti proizvodnjom, te ih s druge strane povezati s ljudima koji bi htjeli kupiti ekološki prihvatljivo povrće i voće za svoju svakodnevno upotrebu – istaknuo je gradonačelnik.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je da ovdje nije riječ samo o predavanju, već o programu, odnosno konceptu na koji bi način mogli jedni drugima pomoći.
-Poljoprivrednici imaju problema s radnom snagom za određene vrste poslova. Ljudi slabije platežne moći ili umirovljenici koji su u dobroj kondiciji i koji si ne mogu priuštiti neke poljoprivredne proizvode, svojim bi radom na OPG-ovima umjesto novca mogli uzeti dio proizvoda – objasnio je župan.
Govoreći o upravljanju šumama, Kolar je podsjetio da su svi energenti strahovito poskupjeli, među njima i drva za ogrjev.
-Imamo puno šuma koje su zapuštene, gdje nema pravog gospodarenja šumama, pogotovo onima u privatnom vlasništvu, a vlasnici ih ne mogu održavati, stoga na stotine kubika drva istrune u šumi i nitko ne upotrijebi. I to je dio solidarnosti i međusobnog povezivanja, da i tu možemo napraviti iskorak. Vrlo interesantan koncept koji bi, vjerojatno, u nekakvim većim sustavima teško zaživio, ali mislim da na nekim manjim, mikrolokacijama to ima svoju budućnost – kazao je Kolar dodajući kako je riječ o vrlo jasno izraženom konceptu, usklađenom s mjerama ruralnog razvoja Krapinsko-zagorske županije.

Jedina učenica na poljoprivrednom učilištu u Bedekovčini s područja grada Klanjca, Hana Harapin pohađa 3. razred SŠ Bedekovčina.

-Škola je super, sve je zanimljivo, sadržaj, profesori, društvo, praksa pogotovo. Na praksi nas profesori sve više potiču na rad i to mi je super. Plan mi je otvoriti svoj OPG, ali prvo fakultet vjerojatno i to sve uz pomoć profesora – rekla je Hana koja ljubav prema poljoprivredi gaji od malih nogu.

Prvom javnom predstavljanju zanimljivog i inovativnog koncepta za razvoj poljoprivrede na području grada Klanjca i predavanjima koja su održana u sklopu ove tribine prisustvovalo je pedesetak zainteresiranih građana. Moderirali su ga Milan Husnjak, Irena Tijardović, Viktorija Harapin, Igor Jambrešić, Filip Sever i Damir Poslek, a vjerujemo da će s novim idejama rasti i zainteresiranost građana za aktivno uključivanje u ovaj program.

 

Related Posts

Tags

Share This