Gradu Klanjcu petica i priznanje za transparentnost u trošenju javnog novca

srp 5, 2017 by

Gradu Klanjcu petica i priznanje za transparentnost u trošenju javnog novca

Prema istraživanju Instituta za javne financije koji je i ove godine analizirao i ocijenio transparentnost u trošenju proračunskog novca svih županija, gradova i općina u Hrvatskoj, Grad Klanjec je za otvorenost i pristupačnost građanima gradskih odluka o trošenju javnog novca ocijenjen najvišom ocjenom – ‘peticom’, čime se smjestio na listu najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj.

Transparentnost uprave podrazumijeva objavu potpunih, točnih, pravovremenih i razumljivih informacija o proračunima, jer se time poboljšava i komunikacija s građanima i potiče povjerenje i odgovornost.

Gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek primio je u utorak, 4. srpnja 2017. na prezentaciji rezultata istraživanja koje je održano u Kući Europe u Zagrebu prestižno priznanje, ali i predstavio klanječki dobar primjer. Grad Klanjec, naime, javno je objavio sve svoje proračunske dokumente na službenim mrežnim stranicama zbog čega je i dobio izvrsnu ocjenu, ali i izradio proračunski korisnik za građane koji je dostupan zajedno sa svim ostalim gradskim odlukama i dokumentima vezanim uz gradski proračun na službenim web stranicama Grada Klanjca ( www. klanjec.hr). Proračunski vodič koji je izradilo gradsko računovodstvo omogućuje građanima Klanjca da se lakše snađu u brojnim proračunskim stavkama te na jednostavan način vide kako se troši gradski novac. Gradonačelnik Brlek istaknuo je uz transparentnost i važnost pažljivog raspolaganja gradskim proračunom s izrazitim naglaskom na štednju što je Gradu Klanjcu omogućilo uravnotežen proračun bez obzira na porezne reforme koje nisu išle u prilog jedinicama lokalne samouprave. 

Vijest o ovom važnom priznanju Gradu Klanjcu kao odličnom primjeru za druge gradove i općine u Hrvatskoj objavljena je i u sinoćnjem Dnevniku Nove TV, a prilog možete pogledati na https://novaplus.dnevnik.hr/product/emisije/30462-dnevnik-04-07-2017

Uz klanječkog gradonačelnika na predstavljanju u Zagrebu govorili su i ministar financija Zdravko Marić i ministar uprave Lovro Kuščević, Manica Hauptman, ekonomska savjetnica u predstavništvu Europske komisije u RH, Goran Pauk predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan, Štefica Sirutka, načelnica općine Đelekovec te Mihaela Bronić, znanstvenica u Institutu za javne financije i Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije.

“Sljedeći korak svakako ide u povećanje transparentnosti, ne samo lokalnih jedinica u smislu gradova, općina i županija, nego i njihovih pojedinih tijela, pa tako i trgovačkih društava u njihovu vlasništvu”, rekao je ovom prilikom ministar financija Zdravko Marić. 

“Svi mi dužnosnici, državni, lokalni i regionalni, mi se plaćamo iz hrvatskog proračuna i svi mi moramo transparentno našim sugrađanima – poreznim obveznicima i poduzetnicima – jasno predočiti naše poslovanje”, istaknuo je  je Lovro Kuščević, ministar uprave. 

Priznanje Instituta za javne financije dobila je i Krapinsko-zagorska županija kao jedna od najtransparentnijih županija u Hrvatskoj.

 

 

 

 
 
 
 
 
 

Related Posts

Tags

Share This