Gradu Klanjcu još jedno priznanje za transparentnost proračuna

srp 3, 2018 by

Gradu Klanjcu još jedno priznanje za transparentnost proračuna

Na predstavljanju rezultata istraživanja o proračunskoj transparentnosti svih županija, gradova i općina u RH, koje je jučer održano u Zagrebu, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek primio je još jedno priznanje Instituta za javne financije za proračunsku transparentnost Grad Klanjca.

Institut za javne financije u svom ovogodišnjem istraživanju proračunsku transparentnost mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim web stranicama svih hrvatskih gradova općina i županija, njih ukupno 576, a to su u ovom ciklusu bili sljedeći dokumenti: godišnje izvršenje proračuna za 2016.; polugodišnje izvršenje proračuna za 2017.; prijedlog proračuna za 2018.; izglasani proračun za 2018.; proračunski vodič za građane za 2018.

Grad Klanjec je ponovno ocijenjen najvišom ocjenom, peticom, jer je objavio svih 5 ključnih dokumenata na svojim službenim web stranicama i omogućio svojim građanima transparentni uvid u gradski proračun. 

Predstavljanje rezultata istraživanja moderirala je Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije, a prisutnima su se svojim kratkim izlaganjima obratili: Ivana Jakir Bajo, pomoćnica ministra financija, Katica Prpić, državna tajnica u Ministarstvu uprave, Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Mato Čičak, načelnik Općine Rugvica, Tatjana Matošević, pročelnica upravnog odjela za proračun i financije Istarske županije i Mihaela Bronić, znanstvenica u Institutu za javne financije.

Prema rezultatima istraživanja, prosječna proračunska transparentnost svih županija, gradova i općina od mogućih 5 iznosi 3,52. Ovogodišnji prosjek županija iznosi 4,9, gradova 4 i općina 3,3. Iako po prvi put nema grada bez objavljenog bar jednog proračunskog dokumenta, ni općine bez službene mrežne stranice, i dalje su prisutne prevelike razlike, posebice među općinama, a, kako stoji u izvješću Instituta, Brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje zakonske obveze i preporuke Ministarstva financija.

 

Related Posts

Tags

Share This