GOVOR GRADONAČELNIKA NA SVEČANOSTI OBILJEŽAVANJA 150. GODIŠNJICE SMRTI ANTUNA MIHANOVIĆA

ruj 13, 2011 by

GOVOR GRADONAČELNIKA NA SVEČANOSTI OBILJEŽAVANJA 150. GODIŠNJICE SMRTI ANTUNA MIHANOVIĆA

Poštovani predsjedniče Republike Hrvatske g. Josipoviću, poštovana izaslanice ministra kulture Republike Hrvatske, poštovani gradonačelniče Grada Zagreba, poštovani župane Krapinsko-zagorske županije, poštovani saborski zastupnici, poštovani predstavnici hrvatskih kulturnih ustanova i udruga, poštovani kolege gradonačelnici i načelnici, drage Klanjčanke, dragi Klanjčani i uvijek nam dragi gosti,

Dobro došli u naš Klanjec na svečanost obilježavanja 215. godišnjice rođenja i 150. godišnjice smrti Antuna Mihanovića, pjesnika i autora najljepše pjesme u Hrvata “Horvatske domovine” koju je uglazbio Josip Runjanin te je postala hrvatskom himnom Lijepa naša.

Iako je Antun Mihanović rođeni Zagrepčanin, a svoj životni vijek proveo je putujući po svijetu, kao vojni sudac u Italiji, a zatim i kao konzul u Beogradu, Solunu, Carigradu i Bukureštu, posljednje godine svog života proveo je u Novim Dvorima Cesargradskim kraj Klanjca gdje je i preminuo 14. studenog 1861. godine te pokopan na klanječkom groblju.
Sedamnaest godina nakon Mihanovićeve smrti njegovi su posmrtni ostaci preneseni sa starog župnog groblja na današnje mjesto gdje mu je kći Marietta podigla granitni spomenik koji, evo, i danas stoji na pjesnikovu grobu.

Mihanović je, nadahnut ljepotom zagorskog krajolika uz rijeku Sutlu, u obližnjem Zelenjaku, napisao stihove “Horvatske domovine” gdje je zaslugom Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja” 1935. godine podignut spomenik himni, jedinstven u cijelom svijetu.

Kao i mnogi drugi hrvatski domoljubi Mihanović je prečesto bio zaboravljen, a njegov značaj u hrvatskoj kulturi marginaliziran, no mi Klanjčani smo oduvijek posebno vezani uz Antuna Mihanovića.
Već 1910. godine Klanjčani su na najstarijem i najvažnijem gradskom trgu podigli spomenik Antunu Mihanoviću, rad kipara Roberta Frangeša Mihanovića, a trg  danas nosi njegovo ime. Glavna klanječka ulica nazvana je po hrvatskoj himni – Lijepa naša, a gradska knjižnica i čitaonica, osnovna škola, kulturno-umjetničko društvo, udruga vinara te dobrovoljno vatrogasno društvo u Gredicama također nose ime Antuna Mihanovića.

Kroz sve ove godine, kad su ga mnogi zaboravili, grob Antuna Mihanovića na našem Starom groblju bio je uvijek uređen. Ako to nisu radile tadašnje državne institucije, radili su to sami Klanjčani.
Na temelju projekta u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Krapini, a na inicijativu Matice hrvatske- Ogranak Klanjec, još prošle godine započeli smo s radovima na uređenju Spomen groblja. Osim uređenja groba Antuna Mihanovića, uredili smo i obnovili grobove znamenitih Klanjčana, hrvatskog slikara Otona Ivekovića i antifašiste Krste Ivekovića. Uredili smo ulazni portal, staze na Spomen groblju, postavili ogradu oko groblja i klupe te hortikulturno uredili park.

U investiciju uređenja Grad Klanjec je 2010. godine krenuo vlastitim sredstvima, sredstvima privatnih donatora koje je sakupila Matica hrvatska-Ogranak Klanjec te sredstvima Hrvatske tursitičke zajednice. U 2011. godini naš projekt uređenja prepoznali su i kao donatori se uključili Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija, koji su i supokrovitelji današnje svečanosti, na čemu im se najiskrenije zahvaljujem.

Posebno zahvaljujem Vama, predsjedniče Republike Hrvatske g. Josipoviću, što ste prihvatili pokroviteljstvo nad ovom današnjom svečanošću i dali nam punu potporu u realizaciji projekta uređenja Spomen groblja Antuna Mihanovića, a svojim dolaskom dali značaj Antunu Mihanoviću koji on zaslužuje u hrvatskoj povijesti.

Kad diljem Hrvatske i svijeta odzvanjaju stihove hrvatske himne, svi koji je slušaju i njome se ponose, neka se ponekad sjete i njezinog autora Antuna Mihanovića koji je svoj vječni mir pronašao u našem Klanjcu.

                                                                                                                                                           Gradonačelnik Grada Klanjca              
                                                                                                                                                                         Željko Kolar

Related Posts

Tags

Share This