Dobitnici ovogodišnje pjesničke nagrade “Antun Mihanović”

stu 13, 2020 by

Dobitnici ovogodišnje pjesničke nagrade “Antun Mihanović”

Tradicionalna manifestacija Dani Antuna Mihanovića, čiji je središnji dio dodjela Pjesničke nagrade “Antun Mihanović” za domoljubnu poeziju učenika osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske županije, održava se i ove godine, ali prilagođena epidemiološkim uvjetima, i to uz potporu Ministarstva kulture i medija, Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca.

Uz sutrašnju godišnjicu smrti autora stihova hrvatske himne, Gradska knjižnica “Antun Mihanović” Klanjec objavljuje imena dobitnika ovogodišnje nagrade. 
Na natječaj koji je klanječka Gradska knjižnica raspisala već 14. godinu za redom pristigla su 34 rada iz četiri zagorske osnovne škole.

Stručno povjerenstvo za odabir najboljih radova u kojem su bile pjesnikinja Ljubica Ribić iz Varaždina, prof. kroatistike i dipl. knjižničarka Branka Vrbanec te pjesnikinja iz Krapine Marija Hlebec odlučilo je ove godine dodijeliti dvije prve, dvije druge i dvije treće nagrade te tako ohrabriti male pjesnike.

PRVA NAGRADA:

Borna Fink –  pjesma Iskanje – OŠ Krapinske Toplice – mentorica Mira Korbar

Larisa Legčević – pjesma Veter – OŠ Krapinske Toplice – mentorica Mira Korbar


DRUGA NAGRADA:

Katja Skušić –  pjesma Miss svijeta –  OŠ Oroslavje – mentorica Vesnica Kantoci

Gabrijel Škuranec – pjesma Štruklji – OŠ Krapinske Toplice – mentorica Mira Korbar


TREĆA NAGRADA

Ema Sinković – pjesma Moj Kraj –  OŠ Antuna Mihanovića Klanjec – mentorica Barbara Bogović

Lana Hlupić – pjesma Moja Domovina – OŠ Đure Prejca Desinić – mentorica Vedrana Gudek

Pjesnikinja Ljubica Ribić  ovako je sažela impresije nakon čitanja ovogodišnjih radova: „Poezija igre, boja djetinjstva, ljubavi i neprekidnog učenja. Kaj u srcu je veoma važan putokaz za nove generacije mladih kajkavaca. Govoriti materinji jezik je milozvučnost najljepših arija.“

U ovoj izazovnoj i nepredvidljivoj godini nije dodijeljena nagrada za učenike srednjih škola, uz nadu da će se to promijeniti već iduće godine. Do tada, Dani Antuna Mihanovića obilježit će se on line na društvenim mrežama i suradnjom s medijima. Iako neće biti svečanosti dodjele nagrade, nagrađenima će Gradska knjižnica prigodne nagrade poslati poštom, a objavit će se i prigodni zbornik radova. Novost je da će ga ove godine svojim crtežima i slikama obogatiti članovi Likovne udruge “Oton Iveković” Klanjec. Upravo je cijela ova zamršena situacija s epidemijom nagnala organizatora da potraži i neka nova rješenja i ideje te je iz toga proizašla i ova lijepa suradnja. Motivi su dakako vezani uz Antuna Mihanovića i zagorski pejzaž u kojem je pjesnik i sam beskrajno uživao. Uz svoje tiskano izdanje, ovogodišnji zbornik bit će dostupan i on line.

Gradska knjižnica “Antun Mihanović” Klanjec zahvaljuje svim učenicima na njihovom trudu i njihovoj ljubavi prema poeziji te mentoricama na podršci učenicima i u ovoj godini koja je posve drugačija i protkana neizvjesnošću.

 

Related Posts

Tags

Share This