Čestitamo Međunarodni dan žena

ožu 8, 2023 by

Čestitamo Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena obilježit će se i ove godine širom svijeta u spomen na 8. ožujka 1908., kada je 15.000 žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i zabranu rada djece. No, ulazak žena na tržište rada i bolji društveni položaj u većini zemalja nije doveo i do primjerene podjele rada u obitelji, pa je rezultat zapravo vrlo česta dvostruka opterećenost žena od kojih se očekuje podjednaki uspjeh i efikasnost na poslu, ali i u ulozi majke, domaćice, supruge…

Današnji dan dobra je prilika da se prisjetimo brojnih i važnih kulturnih, političkih i znanstvenih postignuća žena tijekom povijesti, ali i svih žena koje danas itekako doprinose razvoju, stvaranju boljih uvjeta života za sve nas i oplemenjuju život naše zajednice.  I dok nas 8. ožujka podsjeća na težak put koji su žene morale prijeći kako bi im se priznala ljudska i građanska prava, napredak koji je ostvaren još uvijek nije dovoljan pa je na svima nama i dalje ozbiljna borba za postizanje stvarne jednakopravnosti, postizanje punog pristupa tržištu rada, političke zastupljenosti, zaštite dostojanstva, ravnoteže između obiteljskog života i posla te borba protiv svake vrste nasilja nad ženama.

U našem su gradu već tradicionalno, uz Međunarodni dan žena, na klanječkim ulicama, trgovima, na radnim mjestima, svoje sugrađanke crvenim karanfilima obradovali gradonačelnik Zlatko Brlek, zamjenik predsjednice Gradskog vijeća Toni Bogović sa suradnicima iz SDP-a. 

 

Related Posts

Tags

Share This